Z czym kojarzy nam się smak czekolady? Zapewne z bardzo miłymi doznaniami smakowymi, z czymś bardzo smacznym, przyjemnym, ale również z dźwiękiem. Chyba wszyscy uwielbiają charakterystyczny trzask łamanej czekolady, prawda? Toteż uczniowie klasy 3b i 7 postanowili już po raz drugi celebrować ten słodki dzień.  

W/w klasy wysłuchały opowieści o plantacji kakaowca, odnajdywali na mapie świata miejsce uprawy tych niezwykłych krzewów bez których czekolady by nie było. Poznali podstawowe składniki oraz wszelkie dodatki do czekolad. Dowiedzieli się, iż kakao zawiera w sobie wysoką zawartość witamin z grupy B, A i E oraz składniki mineralne wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo i magnez. Dzięki polifenolom poprawia humor, pracę mózgu oraz układu krwionośnego. Najciekawsza była jednak degustacja. Do naszego wyjątkowo słodkiego spotkanie uczniowie przygotowali się wzorowo. Na naszej wystawie nie brakowało: czekolady gorzkiej, mlecznej, deserowej, batonów polewie czekoladowej oraz owoców. Owoce były różne, toteż postanowiliśmy w podgrzanej roztopionej czekoladzie zanurzać kawałki owoców, które uprzednio nabijaliśmy na wykałaczki. Jednym najbardziej smakowały oblane czekoladą winogrona, innym truskawki. Inni wybierali gruszki, jabłka, pomarańcze lub mandarynki. Ilu uczniów- tyle preferencji smakowych. Możliwość zamoczenia różnych owoców w czekoladzie sprawiała, że na niejednej twarzy pojawił się czekoladowy uśmiech. Ten wyjątkowy, słodki dzień, czyli Światowy Dzień Czekolady uświadomił nam, że owoce w czekoladzie to najlepsze połączenie dwóch smakołyków w historii.

Była to cudowna przygoda dedykowana dzieciom, które kochają czekoladę, a zarazem uwielbiają ciekawe zajęcia. Obecna podczas zajęć pani dyrektor przekonywała wszystkich, iż dorośli też bardzo lubią smak czekolady.