- Szczegóły
- Magdalena Palka
- Kategoria: News
Masz głowę nie od parady,
Segreguj, więc odpady!
22 kwietnia obchodzimy Dzień Ziemi, który ustanowiono w 1970 roku w Stanach Zjednoczonych.
Nasze dzielne świetliczaki rozmawiały tego dnia o tym, jak dbać o planetę . Dzieciaki wysłuchały listu od Pani Ziemi, analizowały wiersz o segregacji śmieci i oglądały mapy oraz atlasy geograficzne. Podsumowaniem zajęć było wykonanie prac plastycznych związanych z błękitną planetą.
Kochana Ziemio życzymy Ci wszystkiego najlepszego!
- Szczegóły
- Magdalena Palka
- Kategoria: News
Nadeszła uwielbiana przez wszystkich piękna wiosna. Ta pora roku jest pełna wyjątkowych zapachów i widoków. Na zajęciach świetlicowych rozmawialiśmy o cechach charakterystycznych dla wiosny, omawialiśmy wiersz Narcyz i Stokrotka (A. GADZIŃSKA), rozwiązywaliśmy zagadki, a także poznaliśmy niektóre gatunki kwiatów. Przy dźwiękach muzyki relaksacyjnej i przy zapachach olejków wykonaliśmy kolorowe drzewka szczęścia. Było bardzo miło!
- Szczegóły
- Justyna Dysy
- Kategoria: News
14 kwietnia 2024 r. minęła 1058 rocznica Chrztu Polski.
Jest to państwowe święto ustanowione przyjęciem Ustawy z 22.02.2019 roku. Historycznie jest to data narodzin Państwa Polskiego. Chrzest księcia Mieszka I był jednym z przełomowych wydarzeń w historii Polski i Polaków. To jedna z najważniejszych dat w historii Polski - rozpoczęła jej chrystianizację i dała początek państwowości. Polska została włączona do grona chrześcijańskich, nowoczesnych krajów, a to zapewniło jej szybki rozwój i wzrost znaczenia wśród państw Europy.
Na pamiątkę tego historycznego wydarzenia w klasach IV – VIII została przeprowadzona prelekcja oraz na szkolnym korytarzu została zaprezentowana gazetka o w/w tematyce. Symbolem naszych obchodów było również wywieszenie flagi, co podkreśla wagę tego święta.
- Szczegóły
- Magdalena Palka
- Kategoria: News
Na równe kostki
ją połamiemy
i wszystkie dzieci
poczęstujemy.
Dzisiaj obchodzimy wyjątkowo słodki dzień- Dzień czekolady!!
Rozmawialiśmy na świetlicy o rodzajach czekolady, ulubionych słodyczach. Nie zabrakło także degustacji poprzedzonej liczeniem kostek czekolady.
- Szczegóły
- Edyta Uchnast
- Kategoria: News
W ramach realizacji programu edukacji higienicznej Czyściochowa Akademia zrealizowaliśmy blok wiedzy pod hasłem „Z uśmiechem do nawyków higienicznych” czyli wszystko o tym jak dbać o piękny i zdrowy uśmiech. Głównym celem zajęć było wzbogacenie wiedzy w zakresie ważności higieny jamy ustnej oraz motywowanie do świadomego dbania o higienę, jako elementu dbania o własne zdrowie i wizerunek. Toteż w trakcie zajęć podkreślono potrzebę leczenie jamy ustnej i dbania o zdrowy, piękny uśmiech, który przez długie lata jest wizytówką człowieka. Zwrócono także uwagę dzieci na technikę mycia zębów oraz podkreślono jak ważna dla zdrowia zębów jest dieta bogata w owoce i warzywa.
Uczniowie klasy 3b oraz 7, które realizują program Czyściochowa Akademia grupy Rossman nie zawiedli. Przynieśli swoje przybory do mycia zębów na nasze zajęcia. Były szczoteczki (także te elektryczne), różnego rodzaju pasty do zębów: fluorowe, wybielające, smakowe. Białe i barwne. Niektórzy przynieśli nawet swoje ulubione kubeczki. Obejrzeliśmy tematyczne filmy oraz poznaliśmy ciekawostki związane z realizowaną tematyką. Dowiedzieliśmy się, że we wrześniu i w marcu są obchodzone dni związane ze zdrowiem i higieną jamy ustnej. Nie brakło tematycznych prac plastycznych a uczniowie chętnie wypowiadali się o skutecznych sposobach zapobiegania powstawania próchnicy, myciu zębów i konieczności wizyt kontrolnych u dentysty. Na koniec spotkania wszyscy otrzymali „Dyplomy zdrowego uśmiechu”.
- Szczegóły
- Edyta Uchnast
- Kategoria: News
Z czym kojarzy nam się smak czekolady? Zapewne z bardzo miłymi doznaniami smakowymi, z czymś bardzo smacznym, przyjemnym, ale również z dźwiękiem. Chyba wszyscy uwielbiają charakterystyczny trzask łamanej czekolady, prawda? Toteż uczniowie klasy 3b i 7 postanowili już po raz drugi celebrować ten słodki dzień.
W/w klasy wysłuchały opowieści o plantacji kakaowca, odnajdywali na mapie świata miejsce uprawy tych niezwykłych krzewów bez których czekolady by nie było. Poznali podstawowe składniki oraz wszelkie dodatki do czekolad. Dowiedzieli się, iż kakao zawiera w sobie wysoką zawartość witamin z grupy B, A i E oraz składniki mineralne wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo i magnez. Dzięki polifenolom poprawia humor, pracę mózgu oraz układu krwionośnego. Najciekawsza była jednak degustacja. Do naszego wyjątkowo słodkiego spotkanie uczniowie przygotowali się wzorowo. Na naszej wystawie nie brakowało: czekolady gorzkiej, mlecznej, deserowej, batonów polewie czekoladowej oraz owoców. Owoce były różne, toteż postanowiliśmy w podgrzanej roztopionej czekoladzie zanurzać kawałki owoców, które uprzednio nabijaliśmy na wykałaczki. Jednym najbardziej smakowały oblane czekoladą winogrona, innym truskawki. Inni wybierali gruszki, jabłka, pomarańcze lub mandarynki. Ilu uczniów- tyle preferencji smakowych. Możliwość zamoczenia różnych owoców w czekoladzie sprawiała, że na niejednej twarzy pojawił się czekoladowy uśmiech. Ten wyjątkowy, słodki dzień, czyli Światowy Dzień Czekolady uświadomił nam, że owoce w czekoladzie to najlepsze połączenie dwóch smakołyków w historii.
Była to cudowna przygoda dedykowana dzieciom, które kochają czekoladę, a zarazem uwielbiają ciekawe zajęcia. Obecna podczas zajęć pani dyrektor przekonywała wszystkich, iż dorośli też bardzo lubią smak czekolady.
Strona 8 z 70